Camp David, oase in de Ardennen

Gepubliceerd op 3 februari 2025 om 14:27

Vakantie in de Ardennen, de eerste kennismaking

Zo mooi om te zien hoe toevallige ontmoetingen tot hele mooie dingen leiden, hier het verhaal van een prachtplek in de Ardennen.

Het is inmiddels al weer heel wat jaren geleden. We waren met het gezin op de terugweg naar huis vanaf ons vakantieadres is Frankrijk. Omdat het best een eind rijden was hadden we besloten om nog een tussenstop te maken in de Ardennen. Deze tussenstop hadden we gepland bij "Camping C&P Buitensport". Hier zouden we nog een weekje blijven. Dat we ons hier niet zouden gaan vervelen werd al snel duidelijk. Er waren namelijk genoeg leuke activiteiten te doen. We konden namelijk mountainbiken, boogschieten, klimparcours afleggen tussen de bomen, hiken en nog veel meer. Daarnaast ligt deze camping aan de Ourthe, een prachtige rivier die door de bossen van de Ardennen stroomt. Uniek aan deze locatie is dat er op de camping langs de Ourthe verschillende vuurkorfjes staan. Je kunt dus heerlijk kamperen en als de avond valt gezellig samenkomen bij een van de vele kampvuurtjes. Ik voelde me hier dus helemaal thuis. En ik niet alleen, zo'n mooie camping trekt natuurlijk meer avontuurlijke natuurliefhebbers aan. Zo ook John, een fanatiek bushcraft liefhebber die hier op de camping met zijn gezin van de vakantie genoot. Ergens gaandeweg de week raakten we aan de praat. John verbleef in een safaritent vlakbij de Ourthe en ik kwam al vissend op rivierkreeftjes bij zijn tent voorbij. Daar werd flink gewerkt. John was bezig een houten stellage te bouwen zodat ze 's avonds de kip konden roosteren boven het kampvuur. Deze stellage wekte uiteraard mijn interesse en we raakten aan de praat. Pratend over bushcraft en survival noemde John een bushcraftkampje aan de Franse Ardennen. Hij is daar beheerder en vertelde dat deze plek te huur was voor outdoorondernemers. Dat heb ik ergens in mijn hoofd opgeslagen en dat bleek later goed van pas te komen. We spraken elkaar die week nog enkele keren en na een mooie vakantie gingen we beiden onze eigen weg.  

Jaren later, in 2021 tijdens een vakantie in Zweden, begon het plan voor Rewilder vorm te krijgen. Ik wilde graag andere mensen ook laten genieten van de prachtige plekken die in de natuur te vinden zijn. Ik voelde een drang om mens en natuur meer te verbinden door het organiseren van activiteiten in de natuur. Dat begon met het idee voor een natuurreis naar Tiveden, Zweden. Al snel kwamen daar andere ideeën bij zoals workshops over grote zwermen spreeuwen, vuur maken en natuurbelevingstochten. Ineens kwam "Camp David" weer in mijn gedachten tevoorschijn! Ik had nog geen idee hoe het eruit zag dus dat moest ik maar eens gaan verkennen. Zo gezegd, zo gedaan. En dat maakte dat ik in december 2021 met een goede vriend onderweg was naar de Franse Ardennen. Twee nachten en drie dagen het kamp en de omgeving verkennen was het plan. Eenmaal daar waren we al snel verkocht. Het begon al bij de parkeerplaats. Aan de maas ligt namelijk een prachtig landhuis, met daarachter en mooi dal en uitgestrekte bossen, wat een plaatje. Bij het landhuis konden we de auto parkeren. Vervolgens liepen we langs de bosrand door heti dal richting het kamp. Na zo'n 700 meter lopen kwamen we aan bij het kamp. De ligging langs het kleine riviertje, zo aan de bosrand tussen de heuvels, maakte direct een grote indruk. Wat een heerlijke, rustige plek zo midden in de natuur. De vuurplaats, de tipi's (om te schuilen bij slecht weer, om te slapen en om materialen te bewaren), de verschillende hangmatten die er op het terrein aanwezig zijn en zelfs een bushcraft toiletgebouw maken dat alles aanwezig was voor een geweldig outdoor avontuur. Na een korte inventarisatie van het kamp besloten we nog even op pad te gaan in de omgeving. We waren namelijk halverwege de middag aangekomen en in de winter is het vroeg donker. Dus die laatste uurtjes licht wilden we graag nog even meepakken. We besloten een ronde te lopen nabij het kamp. Het bos lag er prachtig bij. Langs de paden zagen we verschillende takken met daarop IJshaar. Dat is vocht wat door de poriën van het hout naar buiten is gedrukt en aan de buitenkant bevriest. Dit vocht komt vrij bij de stofwisseling van schimmels in het hout. Door de stoffen uit de schimmel krijg je geen ijskorst maar kan het "haar" door groeien. De aanwezigheid van IJshaar gaf aan dat het al de hele dag onder nul was. Dat beloofde een koude nacht!

Daarna was het tijd om ons kampje klaar te maken voor de nacht. We hingen onze hangmatten en tarps tussen de bomen en legden onze slaapzakken er vast in. Daarna was het tijd om vuur te maken en te koken. Het vuur maken kostte even tijd. Uiteraard deden we dit met de firesteel dus het vergde even wat voorbereiding. Zodra het vuur eenmaal goed aan stond ging er snel een ketel water boven het vuur. Een lekkere warme kop thee konden we wel gebruiken. Daarna bereidden we een lekker avondmaal van gepofte aardappelen, uitjes, kikkererwten en een stukje vlees. Na het eten bleven we nog even lekker genieten van het warme kampvuur om vervolgens de slaapzak in te kruipen. De nacht was koud en als je dan midden in de nacht naar het toilet moest stond me dat toch tegen. Maar goed, als je eenmaal moet, dan moet je toch echt! Dus moest ik toch echt even de warme slaapzak verlaten. En dan stond ik dan bij de rivier, te staren naar de sterrenhemel, naast de tarp die helemaal glinsterde van de ijskristallen. Het was helemaal helder, de volle maan scheen achter de bomen en de hemel was gevuld met honderden sterren. Ondanks de kou was dit toch ook wel weer echt genieten.

 

De volgende dag pakten we na het ontbijt onze daypacks in. We namen koud water en heet water mee. Daarnaast een brandertje, eten voor de lunch, snacks voor tussendoor en uiteraard de camera en de verrekijker. Tijd voor een verkenning. We liepen over mooie bospaden, langs het riviertje en hier en daar maakten we een doorsteekje door het bos. We werden verrast door een snelle roofvogel die rakelings tussen die bomen door scheerde en onder het wandelen kwamen we veel diersporen tegen. We zagen uitwerpselen van herten, schuurplekken op de bomen van zwijnen en op de oever vonden we pootafdrukken van wasberen. Er waren hier dus veel dieren aanwezig, gaaf! We hadden onze kaarten en kompassen mee dus daar konden we ook nog even mee oefenen. Rond de middag kwamen we op een plek waar de loop van de rivier een stuk breder werd. De oorzaak was een beverdam. Al snel zagen we verschillende sporen van de bever. Knaagsporen aan de stammen van bomen, afgeknaagde takken en glijsporen op de oever. Mooi om te zien hoe ze hun omgeving veranderen en zo weer leefgebied creëren voor andere soorten. Na de lunch verlieten we de rivier en gingen we met behulp van ons kompas dwars door het bos de helling op. De helling was best steil dus dat was even pittig. Eenmaal boven aan de heuvel kwamen we weer op een bospad. We vervolgden onze weg via verschillende mooie bospaden richting Camp David. Aan het eind van de middag kwamen we aan. Aangezien de nacht in de hangmat toch wel erg koud was (we hadden geen underquilt mee) maakten we onze slaapplaats voor de tweede nacht vlakbij de vuurplaats. Toen de tarp was opgehangen en onze bedjes klaarlagen was het weer tijd om vuur te maken en te koken. We waren overigens de hele dag nog geen mens tegen gekomen. Heerlijk die rust en enkel de geluiden van de natuur om ons heen. Na het eten hebben we weer genoten van het warme vuur. Ondertussen haalden we verhalen op over vroeger. We kennen elkaar als sinds groep drie van de basisschool, dus verhalen hadden we genoeg. Met spierpijn van het lachen kropen we uiteindelijk in onze slaapzak. De tarp die we schuin hadden gespannen vanaf de grond naar de vuurplaats hield de warmte lekker vast. We legden nog een paar blokken op het vuur en gingen lekker slapen. De volgende dag ging te snel voorbij. Ontbijten, kampje afbreken, nog een korte wandeling daarna en weer terug richting Nederland. We hebben enorm genoten van onze tijd op dit mooie kampje, zo gaaf om dit samen met een goede vriend te beleven! De verkenning was geslaagd en de mogelijkheden voor natuurbelevingsweekenden zijn groot. Hier komen we dus zeker terug! 

Wil jij ook een keer mee op avontuur in de Ardennen? We gaan ieder jaar in april. Klik op de onderstaande knop voor meer info!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.